Sobre Brian Johnston

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Brian Johnston se retiró del mundo corporativo a la edad de veinticinco años, para dedicarse al trabajo social y a la exploración de sus pasiones creativas en países emergentes y en desarrollo.

Sus primeras experiencias con diversas culturas y cocinas fueron en los barrios étnicos de Toronto, donde se encuentra poblaciones griegas, chinas, coreanas, italianas, y una mezcla de todo en el mercado Kensington. Mientras trabajaba alrededor del mundo, le faltaba ese acceso diario a una variedad de sabores, así que Brian decidió estudiar la cocina francesa en Quebec, graduandose como el único hablante no nativo en la escuela.

De 2007 a 2009, viajaba haciendo investigaciones sobre la cultura y la cocina criolla en Asia, África, Europa y Sudamérica, trabajando como voluntario en restaurantes mientras se quedaba gratis con familias en casas humildes, compartiendo historias y valores.

En 2009, vivió cinco meses en Buenos Aires escribiendo su primer libro (en inglés) titulado “No Todos Los Hombres Son Monstruos” (Not All Men Are Monsters), publicado en agosto del mismo año. Es la historia real durante ocho meses de su vida en una relación difícil con una japonesa, lleno de cuestionamientos, lecciones, y reflexiones (desde el punto de vista de un hombre que sabe expresar sus emociones) sobre la vida, los roles tradicionales del hombre y de la mujer, y la dificultad de aceptar a alguien con valores fuertes que no tienen que ver con el mundo cada día más consumista y materialista.

Brian ha trabajado ocho años como cooperante voluntario, fortaleciendo las capacidades y gestión de organizaciones locales en proyectos enfocados en informática, turismo, cocina, urbanismo, género, artes sociales y educación popular. Trabajaba de 2010 a 2013 en El Salvador con grupos de teatro en el desarrollo de obras que sensibilizan las comunidades sobre los cambios climáticos, el medio ambiente y el uso adecuado del agua. Este acercamiento a las comunidades inspiró la escritura de su primera obra de teatro, llamada ‘Pobre Pueblo’.

En 2013 se instala en Medellín Colombia, donde está desarrollando un proyecto social para cocineros/emprendedores de bajos recursos, que pretende mejorar la preparación y la calidad de alimentos con recetas adaptadas a los gustos y precios de las comunidades locales, y también para que ellos aprovechen de los turistas que vienen a la ciudad en cantidad buscando cocina auténtica de muchas regiones del mundo.

cuisine diploma

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Born in Toronto, Canada, Brian Johnston decided to retire from corporate work at the age of 25, dedicating his life to the exploration of his passions.

He was first exposed to diverse cultures and cuisines while living in and around neighbourhoods like Greektown, Chinatown, Little Korea and Kensington market. He missed this easy access to ethnic authenticities while abroad, and decided in 2005 to combine his love of languages with his hunger for good food: he earned his diploma in French cuisine, graduating as the only non-native speaker in his class.

From 2007-09, he spent two years researching culture and cuisine around Asia, Africa, Europe and South America, volunteering in restaurants and staying for free with locals who taught him their traditional dishes and customs. Today he can often be found with more than 15kg of exotic spices and condiments in his luggage, where grinding stones and other essential utensils take up more space than clothes.

In August, 2009, he published his first novel entitled “Not All Men Are Monsters: Sex. Travel. Food. Life.” The true story follows eight months of his life on the road, involved in a very reflective and challenging relationship full of lessons and growth. His experience continues to be shared through a series of interactive blogs.

In addition to writing and cooking, Brian has volunteered across Africa, Asia and Latin America as a teacher and advisor on projects as diverse as information technology, women’s rights and gender issues, popular education using the arts to entertain and inform, and urban planning with a focus on people-friendly environments. In 2009/10, he volunteered in Namibia, working with underprivileged women to create sustainable livelihoods through cooking and the operation of a tourism-focused restaurant.

His long-term plans include his project in Medellín Colombia, focused on sustainable health, nutrition and employment opportunities for community members through the sharing of his culinary knowledge and small business skills. All royalties from the sale of his book are used to support this endeavour.

Brian is working on a number of books that share his experiences and contact with the world through the perspectives of the people he has met along the way. He is passionate about basketball, arts, music and culture, and loves dancing and participating in local festivals wherever he may be.

In travelling to more than seventy countries around the world, his favourite spots to date are Maputo, Mozambique, Buenos Aires, Argentina, and Medellín, Colombia, a special place where he can build a humble training/cultural centre and a place to call home.

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